Vanntårnet på Røst har vært et landemerke siden 1962, og fylte lenge en viktig funksjon i lokalmiljøet. Tanken på toppen ble fylt med 80 000 liter vann og sluppet 15 meter ned for å skape trykk i vannledningene som strakk seg utover den flate øya. I 2002 ble det erstattet av et moderne vannverk og ble stående til forfall.
Helt siden da har det vært planer for etterbruk av vanntårnet. Den folkekjære sosialmedisineren Per Fugelli, som hadde et nært forhold til Røst, foreslo for eksempel at det skulle gjøres om til en tenketank.
Ettertanken har blitt til virkelighet
Drøyt 20 år senere har planene faktisk blitt til virkelighet. Den offisielle åpningen av tårnet som nå har fått navnet Ettertanken, ble markert i august 2024. I dag er den åpen for alle som vil oppleve den spektakulære utsikten og det magiske lyset på Røst. I tillegg kan Ettertanken leies som skrivestue av skrivende og skapende folk.
En av dem som har drevet prosjektet fremover, er Martin Otterbeck. Han kjente Per Fugelli godt, blant annet gjennom å ha laget dokumentarfilm om hans siste leveår sammen med Erik Poppe. Martin forteller at tårnets identitet har vært viktig i prosjektet.
- Vi ønsket å beholde selve vannmagasinets identitet mest mulig, og inne i tårnet ønsket vi at følelsen av å være i en vanntank skulle beholdes, sier han.
Sluttresultatet er absolutt lojalt mot den opprinnelige utformingen og identiteten. Den ruvende søylen er fremdeles i rå betong. Det samme gjelder for de innvendige veggene. På utsiden er de gamle blikkplatene som hadde nådd endt levetid, erstattet med stålplater i Corten.
Valgte vinduer som tåler påkjenningene
Den største forskjellen fra den opprinnelige utformingen, er at det er satt inn fire vinduer og en dør med glassfelt. Samtlige vinduer, samt døren, er nøyaktig like store og går nesten fra gulv til tak. Men å velge vinduer til et slikt bygg er ingen dagligdags affære. Husk at vi snakker om vinduer som er montert 15 meter over bakken på en øy uten veifast forbindelse. Det er ikke lett å komme til for å drive vedlikehold her. Været er dessuten svært hardt.
- Røst er et av de mest værharde stedene i Norge, og oppe i tårnet oppleves det enda hardere. Når du går opp trappene merker du stor forskjell fra bakkenivå. Det er et enormt trøkk på vinduene, sier Martin Otterbeck.
Da er det smart å velge vinduer som krever minimalt med vedlikehold, og i Ettertanken er det montert PVC-vinduer levert av H-fasader. Disse vinduene tåler de røffe påkjenningene de utsettes for i havgapet på Røst, og vil se like fine ut år etter år uten at de trenger å males. Vinduene i Ettertanken har dessuten selvrensende glass. Ved hjelp av et nanobelegg sørger kombinasjonen av regn og UV-stråler for at glasset vasker seg selv.
- Uten H-fasader hadde ikke prosjektet latt seg gjøre. De gikk inn som sponsor for prosjektet og har hele tiden vært positive og løsningsorienterte. Jeg vil blant annet nevne den unike vindu-/dørløsningen. H-fasader har spesialprodusert en verandadør med glassfelt og et lite vindu over der igjen. Vinduet er kun 90x35 cm og kan åpnes. En slik løsning er helt nødvendig da det må være mulig å lufte uten å åpne døra. På alt fra produksjon til logistikk har det vært en drøm å jobbe med H-fasader, forteller Martin.
Han har også erfaring med H-fasader fra andre prosjekter, slik om i oljetanken på Skrova. Her ser PVC-vinduene fra H-fasader like fine ut som nye etter 14 år med påkjenninger fra vær og vind. Og på Hvaler har han brukt H-fasader til å spesialprodusere trekantvinduer i PVC, som også har integrert åpningsmulighet.
Mer enn bare lys og utsikt
Ettertanken har et større formål enn å være et landemerke og utkikkspunkt. Det skal også være et sted for kreativitet, skapende arbeid og innsikt.
- Det er noe filosofisk over dette, da det også skal være et sted for kontemplasjon. Med utsikten fra Ettertanken skal det også følge innsikt, forteller Martin.
Derfor er det blant annet montert hjul på skrivepulten, slik at den kan trilles rundt til de ulike vinduene for å få nye utsikter og perspektiver. Vinduene og døren i det runde tårnet gir dessuten en annen spennende effekt.
- Hvis du står midt i tanken og ser på det ene vinduet, får du et lite gløtt av naturen. Jo nærmere du beveger deg vinduet, jo mer åpner naturen seg opp. Å stå langt unna er som å se på et telebilde, og når du kommer nærmere vider det seg ut og blir som en vidvinkel. Det synes jeg er en veldig fin effekt, avslutter Martin Otterbeck.
Les mer om Ettertanken her eller på Visit Norway sine nettsider.